Tietoa Taekwondosta

Nimi taekwondo tulee korean kielen sanoista tae (jalka, hyppy, potku, murskaaminen jalalla), kwon (nyrkki, käsi, lyönti, isku, murskaaminen kädellä) ja do (ajatus, tie, tapa, taito, periaate).

Nykyään taekwondo on maailman harrastetuin kamppailu-urheilulaji. Sitä harrastaa noin 70 miljoonaa ihmistä lähes 200 maassa. Taekwondon arvokisat ovat kansainvälisimpiä urheilukilpailuita kaikki urheilulajit huomioon ottaen.

Potkut ovat taekwondossa merkittävässä osassa verrattuna moniin muihin itämaisiin kamppailulajeihin. Perusharrastajalle molemmat taekwondoliitot tarjoavat potkujen lisäksi myös kattavan määrän torjuntoja ja lyöntejä, jotka tekevät taekwondosta tehokkaan ja suoraviivaisen itsepuolustus- ja taistelulajin.

Taekwondon kolme ensimmäistä vyön väriä (valkoinen, keltainen ja vihreä) lainautuvat karatesta. Loput (sininen, punainen ja musta) ovat Korean kuningashuoneen värit. Mustassa vyössä on 9 dania.

Oppilasarvojen vöiden värit vaihtelevat liitoittain ja koulukunnittain. Perinteiset ja yleisimmät vöiden värit on lueteltu alla olevassa taulukossa. Myös muita värijärjestelmiä on käytössä.

KupKukkiwonITFWT
10.valkoinenvalkoinenvalkoinen
9.vaihteleevalkoinen, keltainen raitavalkoinen, keltainen raita/natsa
8.keltainenkeltainenkeltainen
7.vaihteleekeltainen, vihreä raitakeltainen, vihreä raita/natsa
6.vihreävihreävihreä
5.vaihteleevihreä, sininen raitavihreä, sininen raita/natsa
4.sininensininensininen
3.vaihteleesininen, punainen raitasininen, punainen raita/natsa
2.punainenpunainenpunainen
1.vaihteleepunainen, musta raitapunainen, musta raita/natsa